Dani Polja – Vrgorac 2019

AGROCHEM MAKS NA DANIMA POLJA VINOGRADA PREDSTAVLJA POUZDAN I EKONOMSKI NAJISPLATIVIJI PROGRAM ZAŠTITE VINOGRADA

Ove su godine stručnjaci iz tvrtke AgroChem MAKS u polju Jezero u vrgoračkom vinogorju, organizirali prezentaciju nazvanu POUZDAN I EKONOMSKI NAJISPLATIVIJI PROGRAM ZAŠTITE ZA VINOGRADE.

U vinogradima obitelji Rončević okupilo se mnoštvo gostiju iz svih dijelova Hrvatske, a na početku prezentacije pozdravio ih je direktor prodaje AgroChema Filip Guščić. Na danima polja okupio se i značajan broj vinogradara iz okolice Vrgorca koji su došli vidjeti rezultate primjene ovog programa u praksi.

Obitelj Rončević iz Spilica, kraj Staševice u potpunosti je prihvatila program zaštite vinograda AgroChem MAKS i sasvim su promijenili ustaljene navike u zaštiti vinograda. Zbog toga su ove godine njihovi vinogradi bili idealno mjesto za održavanje dana polja.

Osim što su u zaštiti od plamenjače i pepelnice počeli koristiti novije pripravke, u svoju tehnologiju su uključili i folijarna gnojiva, odnosno biostimulatore, MEGAFOL, KENDAL, PLANTAFOL i BREXIL COMBI, kako bi dodatno pozitivno utjecali na kondiciju vinograda, otpornost vinove loze na stresne uvjete u ljetnim mjesecima i na kraju – bolje rezultate u berbi!

OPG Rončević Nedjeljka, okuplja vinogradarsku obitelj koja u svojim vinogradima obrađuje preko 20.000 čokota vinove loze. Na području Staševice oni su jedni od većih proizvođača vinskog grožđa, a o kvaliteti grožđa koje dolazi iz njihovih vinograda najbolje govore zadovoljni kupci, koji se redovito vraćaju po kvalitetnu sirovinu.

Obitelj Rončević u zaštiti od peronospore najviše je koristila fungicide FANTIC F i FANTIC M, koji su odigrali najvažniju ulogu u periodu kada su zabilježeni kritični uvjeti za razvoj plamenjače. Osim ovih fungicida, koristili su i novi preparat, ALFIL DUPLO – kombinirani sistemik, fosetil aluminija i mankozeba, koji je u 2018. odlično štitio vinograde od plamenjače. ALFIL DUPLO je pravi sistemik, koji dobro prati porast vinove loze i pruža zaštitu prije i nakon cvatnje vinograda. Dobro se miješa sa ostalim zaštitnim sredstvima i povoljan je po cijeni.

Stručni savjetnik tvrtke AgroChem MAKS, Igor Gomezelj detaljno je analizirao ovogodišnju sezonu, sa posebnim osvrtom na vremenske nepogode koje su zadale brigu vinogradarima. Budući da je u svibnju sve vinogradare vrgoračkog kraja iznenadila velika količina oborina, Rončevići su u tom periodu koristili sistemične pripravke za zaštitu od plamenjače, prvenstveno FANTIC M i CURZATE F. Uspješnu zaštitu nadopunili su fungicidima protiv pepelnice, prvenstveno sistemičnim DOMARKom, ali i jedinstvenim KARATHANE GOLD. Stručnjaci AgroChema naglasili su važnost korištenja biostimulatora MEGAFOL, koji koriste i na OPG Rončević sa višegodišnjim uspjehom, kao i folijarne prihrane NPK pripravcima PLANTAFOL. Ove godine je važno bilo korištenje pripravka BREXIL COMBI sa velikim udjelom željeza. Za razliku od drugih načina primjene, kada se BREXIL koristi folijarno uz zaštitu rezultati su brzo vidljivi.

Na  OPGu Rončević su u nekoliko uzastopnih sezona u svojim vinogradima koristili fungicide iz linije FANTIC, a u zadnje dvije godine u zaštitu su uvrstili i ALFIL DUPLO, koji ih je zadovoljio kvalitetom, ali i cijenom.

Ove su godine Rončevići odlučili koristiti i najnoviji sistemik protiv plamenjače – CYCLO R LIQUIDO. Ovaj pripravak prodire u tkivo listova i grozda, te se ne ispire kišom.

CYCLO R LIQUIDO primjenjujemo prvenstveno preventivno ili u vrlo ranim fazama infekcije. Zbog kurativnog djelovanja ovaj fungicid treba primijeniti maksimalno 2 dana poslije infekcije kod plamenjače vinove loze. Koristi se u količini od 2 do 4 l/ha tj. 0,3 litre na 1.000 m² u intervalima od 10-12 dana ovisno o vremenskim uvjetima.

CYCLO R LIQUIDO može se koristiti u vinogradu od faze rasta bobica (punjenja grozda). Kombiniramo ga sa sredstvima protiv pepelnice (CRYSTAL, TALENDO, DOMARK ili slično), sumpornim fungicidima (COSAVET), ali možemo ga miješati i sa prihranom preko lista (PLANTAFOL, MEGAFOL). Preporuka je da se u zaštiti nakon cvatnje CYCLO R LIQUIDO koristi sa vrhunskim fungicidom protiv pepelnice

– TALENDOM.