Zaštita uljane repice od korova AgroChem MAKS herbicidima

Proizvodnja uljane repice sve više dolazi u fokus obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Republici Hrvatskoj. No često se na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima misli pogrešno kada proizvođači misle da se uljana repica posije i posao bude gotov. Veoma bitna mjera u proizvodnji je baš zaštita od korova pogotovo nekih koji su specifični za proizvodnju uljane repice (kamilica i poljski jarmen). Ta dva korova pogotovo su specifična za određena područja u Hrvatskoj kao što su Posavina i središnja Hrvatska tj. na područjima gdje su tla kiselija i ima više oborina.  Uljana repica, kao i svaka poljoprivredna kultura, ima veliku konkurenciju u prisutnosti širokolisnih korova ali i uskolisnih korova s toga moramo ozbiljno razmisliti o ovoj agrotehničkoj mjeri.

Tvrtka AgroChem MAKS u svojoj paleti ima herbicid REACTOR 360 SC kojeg primjenjujemo  odmah nakon sjetve, a prije nicanja uljane repice. Herbicid REACTOR 360 SC se nalazi u novoj SC formulaciji koja mu osigurava postupno otpuštanje i daleko duže djelovanje od ostalih klomazon (d.t.) herbicida pa stoga i osigurava dugu i kvalitetnu zaštitu od najznačajnijih širokolisnih korova. Primjenjujemo ga u dozi od 0,27 -0,33 l/ha što ovisi o tipu tla, a njime ćemo uspješno suzbiti sljedeće korove: rusomača, bročika, poljska potočnica, kostriš, mišjakinja, kamilica, čestoslavica, poljski jarmen i mrtva kopriva. Herbicid REACTOR 360 SC možemo i kombinirati s herbicidima na bazi metazaklora ili dimetaklora kako bi proširili spektar djelovanja na određene širokolisne i neke uskolisne korove.

Tvrtka AgroChem Maks ima još jedan herbicid u svojoj paleti, a dolazi pod trgovačkim nazivom LONTREL 300  i koristimo ga nakon nicanja uljane repice, odnosno u jesen kada repica ima razvijena više od 4 prava lista  pa sve do ranog proljeća, kad uljana repica krene s vegetacijom. S LONTREL 300 ćemo suzbiti upravo ona dva ekonomski najznačajnija korova (kamilica i poljski jarmen). Na ta dva korova obvezno proizvođači uljane repice moraju voditi računa da ih uklone sa svojih proizvodnih površina jer gdje oni preuzmu dominaciju tu žetve nema. LONTREL 300 primjenjujemo dozi od 0,33 l/ha uz dodatak okvašivača TREND 90  u koncentraciji 0,1 %.

Veliki problem kod ostvarivanja dobrog sklopa, a time i očekivano visokih prinosa stvaraju samonikle žitarice koje u uvjetima velikog ponika mogu usporiti početni rast i razvoj uljane repice što se odražava u konačnici i na sam prinos. U takvim slučajevima potrebno je primijeniti herbicide nakon nicanja samoniklih žitarica kada dosegnu visinu od 10 cm, a uljana repica ima minimalno 2-4 prava lista. TARGA je sistemični, translokacijski herbicid koji se vrlo brzo, u svega par sati, apsorbira i rasporedi po biljci i sam proces odumiranja počinje. S herbicidom TARGA uspješno ćemo sačuvati očekivani sklop biljaka upravo suzbijajući samonikle žitarice u dozi 0,8 l/ha prije busanja samoniklih žitarica ili rano jesenski tretman i u rano proljetnom tretmanu tj. kada su samonikle žitarice ušle u busanje u dozi od 1,5 l/ha. Ako su samonikle žitarice već u dobrom busanju tj ako kasnimo s primjenom TARGE preporučujemo da uz dozu od 1,5 l/ha dodamo i okvašivač TREND 90 u koncentraciji 0,1 %.

S provjerenim herbicidima  tvrtke AgroChem MAKS možemo biti bez brige do žetve te očekivati dobre i sigurne sklopove čime ćemo si osigurati  prinos i profitabilnost same proizvodnje.

Zlatko Šefer, ing. agr.
AGROCHEM-MAKS d.o.o.