SUCCESS BAIT – spinosad + atraktant

MAMCI ZA MASLININU MUHU KOJI SE PRIMJENJUJU PRSKANJEM – EKOLOŠKI, BRZO I EKONOMIČNO

SUCCESS BAIT je jedini insekticid registriran za tretiranje maslinika protiv maslinine muhe prskanjem u ekološkoj proizvodnji!

Jedan od rijetkih djelotvornih pripravaka za suzbijanje maslinove muhe na hrvatskom tržištu je pripravak Success Bait, registriran za suzbijanje mediteranske, voćne i maslinine muhe na agrumima i maslinama. Pripravak Success Bait osim insekticida (spinosad) sadrži sredstvo koje privlači muhe, te je vrlo učinkovit u suzbijanju maslinine muhe prije nego ona položi jaja na plodove.

Na leđnu prskalicu od 15 litara vode, potrebno je otopiti oko pola litre SUCCESS BAITa (3% otopina). Pola litre pripravka prvo se otopi u manjoj količini vode (5 litara), uz dosta miješanja, a zatim se doda u prskalicu i nadopuni vodom uz miješanje. Sa dobivenih 15 litara otopine može se tretirati 70 do 80 stabala maslina (odnosno pojedine grane na toliko stabala).

Ovim pripravkom tretira se samo dio krošnje, odnosno pojedine grane i to nakon prvih ulova muha na žute ljepljive ploče. Za najbolji učinak, tretiranje se ponavlja svakih 10 -14 dana, ovisno o oborinama i brojnosti muha. Na taj način u vrijeme intenzivne pojave maslinine muhe, sprječavamo štete i osiguravamo da plodovi ostanu neoštećeni do berbe.

Kako se radi o ekološkom sredstvu koje nije štetno za korisnike, SUCCESS BAIT mogu koristiti mali maslinari – hobisti koji imaju mali broj stabala ili samo nekoliko maslina na okućnici. Jednako tako, SUCCESS BAIT je idealan za tretiranje stabala maslina u turističkim mjestima, hotelskim parkovima ili kampovima, gdje se drugi insekticidi zbog gostiju, ne smiju primjenjivati u ljetnoj sezoni.

SUCCESS BAIT se pokazao kao spasonosno rješenje za visoka stabla maslina, koja se ne mogu kvalitetno prskati standardnim insekticidima, zbog visine krošnje. Kod ovih visokih stabala tretira se samo mali donji dio krošnje, odnosno pojedine grane u vrijeme leta maslinine muhe (o tome maslinare pravovremeno obavještavaju stručnjaci savjetodavne službe), a učinak je odličan!

Na lokalitetima gdje se svake godine javlja maslinina muha prati se let ovog štetnika i kod veće pojave odraslih oblika, radi se nekoliko tretmana SUCCESS BAITom u srpnju i kolovozu, ili po potrebi u kolovozu i rujnu. U razdoblju od početka kolovoza do početka mjeseca rujna obično se može tretirati u tri navrata i to sa 3 % otopinom SUCCESS BAITa.

Tretira se nekoliko donjih grana na južnoj strani maslinika. Izabere se određeni broj stabala na rubnom dijelu maslinika ili se tretira svako drugo stablo u rubnim redovima.

Može se treirati i sva stabla u svakom drugom redu u nasadu, ovisno o tome kakvi su oblik i veličina maslinika. Prskanja treba ponoviti svakih desetak dana, ovisno o ulovu muhe na žute ploče ili prema uputama stručnjaka. Na ovaj način se kroz kolovoz i rujan može uz tri tretmana vrlo dobro zaštiti maslinik.

PRIRODNA ZAMKA ZA MASLINOVU MUHU BEZ OPASNIH KEMIJSKIH DODATAKA
MALA DOZA PRIMJENE PRILAGOĐENA SVIM TERENIMA
EKONOMIČNA I LAKA EKOLOŠKA ZAŠTITA MASLINIKA
IDEALNA ZAŠTITA OD MASLININE MUHE ZA MALE MASLINIKE I OKUĆNICE U TURISTIČKIM SREDIŠTIMA

Igor Gomezelj, dipl. ing. agr., MBA
AGROCHEM-MAKS d.o.o.
GSM 098/9980-627