Dani polja vinograda u Sv. Martinu

Tvrtka AgroChem MAKS tradicionalno svake godine postavlja pokusna polja vinove loze gdje se koriste isključivo zaštitna sredstva u distribuciji Agrochema. S obzirom da Agrochem u svojoj ponudi ima preko 30 sredstava za zaštitu koja imaju registraciju u vinovoj lozi, nije teško napraviti program zaštite koji uspješno štiti vinovu lozu tijekom cijele vegetacije.

Ove godine imali smo postavljeno pokusno polje u Sv. Martinu na Muri na OPG Predrag Goričanec na lokalitetu Gradiščak. Prezentaciju smo organizirali zajedno s tvrtkom AgroMartin koja je naš poslovni partner za taj dio Međimurja.

Na prezentaciji održanoj 6. srpnja ove godine u vinogradu obitelji Goričanec, okupilo se preko 40 proizvođača grožđa i vina iz lokalne udruge vinogradara na čelu s predsjednikom udruge Mladenom Dobranićem. Također, bili su prisutni i predstavnici tvrtke Agromeđimurje d.d.

Na prezentaciji smo se dotakli rezultata zaštite te spomenuli proizvode kojima smo provodili zaštitu, potencirajući najzanimljivije proizvode: ALFIL DUPLO, FANTIC F/M, CURZATE Fnaglasivši njihovu učinkovitost u suzbijanju plamenjače i crne pjegavosti vinove loze; KARATHANE, COSAVET, TALENDO i CRYSTALkao već dobro poznate standarde u borbi protiv pepelnice.

Najviše smo se zadržali na suzbijanju pojave fitoplazme te suzbijanju vektora fitoplazme američkog cvrčka. Ovdje je svoj doprinos dao mr. sc. Milorad Šubić iz Savjetodavne službe koji prati fitoplazme i pojavu američkog cvrčka od 2002. godine. U svojoj prezentaciji naglasio je važnost suzbijanja ovog štetnika u smislu sprječavanja širenja ove bolesti. Iznio je i podatke o rezultatima pokusa o učinkovitosti sredstava za zaštitu od američkog cvrčka. Od 19 sredstava za zaštitu koje je imao u pokusu, potencirao je AVAUNT kao najučinkovitije sredstvo u borbi protiv ovog štetnika.

Glavne prednosti AVAUNTA:

  • djelovanje na jaja i ličinke štetnika pa sa zaštitom krećemo ranije dok vektor fitoplazme još ne može biti infektivan;
  • izrazito povoljan ekotoksikološki profil – izrazita selektivnost, ne djeluje negativno na korisne kukce (pčele i sl.);
  • i možda najvažnija prednost, otpornost na sunčevo zračenje i jako dobro djelovanje na visokim temperaturama.

S obzirom da AVAUNT ima dozvolu za tri primjene u lozi, postaje standard u borbi protiv vektora fitoplazme.

Do neke druge zgode, na nekom drugom mjestu.

Robert Vučinić, dipl.ing.agr.
AGROCHEM-MAKS d.o.o.