AGROCHEM MAKS USPJEŠNO PREDSTAVIO PROGRAM ZAŠTITE OD PLAMENJAČE NA PODRUČJU VRGORAČKOG VINOGORJA

    

AGROCHEM MAKS U SURADNJI SA VINOGRADARIMA I OPG-ima U DALMACIJI USPJEŠNO PROVODI ZAŠTITU VINOGRADA I NA NAJZAHTJEVNIJIM LOKACIJAMA. OVE GODINE PREZENTACIJU PROGRAMA ODRŽAO JE AGROCHEMOV STRUČNJAK IGOR GOMEZELJ U VINOGRADIMA OPG RONČEVIĆ U SPILICAMA

Zaštita vinograda od najopasnijih bolesti – plamenjače i pepelnice izuzetno je zahtjevan zadatak koji se ne smije prepustiti slučaju. Toga su naročito svjesni vinogradari sa šireg područja grada Vrgorca, koji se svake godine susreću s iznimno visokom vlagom zraka i dugotrajnim rosama u vinogradima.

Njihovo vinogorje na pojedinim lokacijama kroz čitavu vegetativnu sezonu vinove loze ima idealne uvjete za razvoj plamenjače, a ovaj se problem često prekasno prepoznaje na osjetljivim sortama koje vrlo rano stradaju od peronospore, ukoliko nisu pravilno zaštićene.

Predstavnici tvrtke AGROCHEM-MAKS svake godine organiziraju nekoliko skupova, predavanja i prezentacija u polju, gdje se vinogradari mogu uvjeriti u kvalitetu pripravaka iz fungicidne palete zaštite vinograda. Ovakve prezentacije i dani polja često su prigoda da vinogradari razmijene iskustva iz prakse i možda promijene ustaljene običaje i navike u zaštiti i prihrani vinograda.

Jedan od pozitivnih primjera je i obitelj Rončević iz Spilica, kraj Staševice. Oni su iskoristili novosti koje su doznali na prezentacijama da potpuno promijene ustaljene navike u zaštiti vinograda.

Osim što su u zaštiti od plamenjače i pepelnice počeli koristiti novije pripravke, u svoju tehnologiju su uključili i folijarna gnojiva, odnosno biostimulator, MEGAFOL, kako bi dodatno pozitivno utjecali na kondiciju vinograda, otpornost vinove loze na stresne uvjete u ljetnim mjesecima i na kraju – bolje rezultate u berbi!

OPG Rončević Nedjeljka, okuplja vinogradarsku obitelj koja u svojim vinogradima obrađuje preko 20.000 čokota vinove loze. Na području Staševice oni su jedni od većih proizvođača vinskog grožđa, a o kvaliteti grožđa koje dolazi iz njihovih vinograda najbolje govore zadovoljni kupci, koji se redovito vraćaju po kvalitetnu sirovinu.

U 2016. godini Rončevići su uspješno zaštitili svoje vinograde kroz čitavu sezonu. Od početka zaštite koristili su i fungicide protiv pepelnice, kako ne bi imali problema u punoj vegetaciji.

KARATHANE GOLD pokazao se izuzetno učinkovitim u uvjetima uzgoja diljem Dalmacije. Radi se o fungicidu koji ima jedinstveno djelovanje na pepelnicu, djeluje u uvjetima kad sumporu djelovanje slabi, smanjuje zarazu u vinogradu i zaustavlja infekciju. Osim njega koristili su i TALENDO, vrhunski pripravak protiv pepelnice grozda i lista.

Obitelj Rončević u zaštiti od peronospore najviše je koristila fungicide FANTIC F i FANTIC M, koji su odigrali najvažniju ulogu u periodu kada su zabilježeni kritični uvjeti za razvoj plamenjače. Osim ovih fungicida, koristili su i novi preparat, ALFIL DUPLO – kombinirani sistemik, fosetil aluminija i mankozeba, koji je u 2016. odlično štitio vinograde od plamenjače. ALFIL DUPLO je pravi sistemik, koji dobro prati porast vinove loze i pruža zaštitu prije i nakon cvatnje vinograda. Dobro se miješa sa ostalim zaštitnim sredstvima i povoljan je po cijeni.

Osim zaštite od bolesti, u svibnju i lipnju Rončevići su koristili i biostimulator MEGAFOL, kao visokovrijednu prihranu vinograda. Pohvalili su kvalitetu FANTIC-a i MEGAFOL-a, a rezultati primjene već su vidljivi jer je razlika u boji lista i zdravstvenom stanju vinograda neusporediva sa susjednim vinogradima.