NAKON ŠTETA OD NISKIH TEMPERATURA POMOZITE MASLINI PRIMJENOM BIOSTIMULATORA

SPECIJALNI PRIPRAVAK MEGAFOL OBNAVLJA VEGETACIJU U MASLINICIMA I PRIPREMA MASLINE ZA CVATNJU I OPLODNJU

Zima koja je iza nas donijela je brojne probleme poljoprivrednicima priobalne Dalmacije i zaleđa. Temperature koje su nerijetko padale ispod -12°C nisu uobičajene za naše podneblje i neizbježne su bile štete na osjetljivim biljkama i nasadima. Masline su, ovisno o sortama i položajima na kojima rastu, mjestimično ipak stradale. Oštećenja od niskih temperatura najviše se vide na mladim izbojima u maslinicima koji su kasno u jesen gnojeni dušičnim gnojivima.

Kako su masline pretrpjele znatan stres, već prije početka nove vegetacije, ali i sve do cvatnje, najbolje ćemo im pomoći folijarnom primjenom prirodnih biostimulatora kakav je MEGAFOL.

MEGAFOL je biostimulator biljnog porijekla koji, na potpuno prirodan način, djeluje antistresno, pojačava rast i razvoj biljaka i povećava prinose.  MEGAFOL je u potpunosti proizveden od biljnih sirovina i siguran je za korisnike, tretirane kulture i okoliš. Ovaj biostimulator sadrži aminokiseline isključivo biljnog porijekla za razliku od drugih biostimulatora na tržištu koji su kombinacija aminokiselina biljnog i životinjskog porijekla.

MEGAFOL djeluje vrlo brzo i maslina ga preko lista potpuno usvaja. Zato se može primjenjivati dva puta prije cvatnje kako bi se osiguralo dovoljno energije za cvatnju i oplodnju.

MEGAFOL se koristi prskanjem cijele krošnje  sa 20-30 ml / 10 l vode  Masline se prskaju i nakon zametanja plodova, a prskanje se ponavlja sa svakom zaštitom od maslinine muhe ili svrdlaša.

U slučaju oštećenja od tuče, dugotrajne suše ili mraza, Megafolom se prska odmah nakon stresnog događaja ili čak prije niskih ili izrazito visokih temperatura. U srpnju i kolovozu, kada nastupi prava suša, folijarni tretman MEGAFOLOM odlično djeluje na plodove i  stablo masline.

PREPORUKE IZ PRAKSE – MEGAFOL treba koristiti:

  • u slučaju nepovoljnih uvjeta ili velike opasnosti od biljnih bolesti – posebice paunovog oka
  • u kombinaciji sa svim zaštitnim sredstvima – NEORAM, DIFCOR, ROGOR
  • u nasadima koji imaju ograničenu dostupnost vode ili trpe sušu
  • u maslinicima koji su jako stradali od niskih temperatura ili paunovog oka!

 

IGOR GOMEZELJ, dipl.ing.agr. MBA

AGROCHEM-MAKS d.o.o.

GSM:+385 98 9980627