JABUKA – RENTABILNA, ALI VRLO OSJETLJIVA VOĆNA VRSTA

Po obimu proizvodnje jabuka je u svijetu, a i kod nas, najzastupljenija kontinentalna voćna vrsta. Inače, u svjetskoj proizvodnji voća ona zauzima tek treće mjesto iza agruma (limun, naranča, mandarina i dr.) i banana.

Zahvaljujući suvremenim tehničkim rješenjima u čuvanju jabuke (ULO hladnjače), danas potrošnja svježih plodova jabuke traje čitave godine. Osim u svježem stanju, jabuke se koriste i u prehrambenoj industriji, u proizvodnji sokova, octa, marmelada, kompota i dr. Naravno da su cijene takve jabuke i nekoliko puta niže od onih koje se postižu za konzumnu jabuku iz suvremenih hladnjača, osobito u razdoblju kada na tržištu nedostaje svježeg voća (zima, proljeće). Stoga je imperativ u suvremenoj proizvodnji jabuka, obzirom na visoke troškove proizvodnje, što veći udio prvoklasnih plodova koji mogu zadovoljiti zahtjeve sve izbirljivijih kupaca.

Da bi to dosegli i učinili ovu proizvodnju rentabilnom, potrebno je ukloniti,  odnosno svesti na najmanju moguću mjeru, one čimbenike koji nas u tome najviše ograničavaju: mraz, tuča, suša, bolesti i štetnici. Iz tih razloga, posljednjih je godina postalo gotovo pravilo da se sa sadnjom nasada jabuke postavljaju mreže protiv tuče, kao i sustavi za navodnjavanje, a sve veći broj proizvođača jabuka ulaže i u različite sustave obrane od mraza.

Bolesti i štetnici

Zaštita od bolesti i štetnika vrlo je kompleksna agrotehnička mjera o kojoj redovito, u velikoj mjeri, ovise ekonomski učinci proizvodnje jabuke. Prosječan broj tretiranja u zaštiti jabuke, kod nas se kreće između 15 i 20, ovisno o vremenskim prilikama u vegetacijskom razdoblju, a svojim najvećim dijelom usmjeren je na suzbijanje fuzikladija – krastavosti plodova jabuke. U suzbijanju fuzikladija najvažnije je spriječiti primarne infekcije koje jabuku mogu zaraziti od kretanja vegetacije pa sve do prve dekade lipnja. U tom razdoblju, ovisno o oborinama, potrebno je suziti vrijeme između tretiranja na 5 do 6 dana kako bi spriječili izbijanje bolesti.

Do kraja cvatnje obično koristimo kontaktne fungicide kao što su: DITHANE DG NeoTec, PYRUS 400 SC, MERPAN 80 WDG i drugi, a nakon cvatnje, njima po potrebi dodajemo i sistemične fungicide kao što su:  INDAR 5 EW, DIFCOR, DOMARK 40 ME i dr.
U lipnju, ukoliko nemamo primarnih zaraza i kada se vrijeme stabilizira, možemo povećati razmak između tretiranja na 12 do 14 dana uz korištenje kontaktnih fungicida, dok sistemične fungicide (djeluju i na pepelnicu) možemo povremeno izostaviti, ako do tada nismo imali problema sa pepelnicom jabuke.

Jabuku napada veliki broj štetnika od kojih su najvažniji jabučni savijač, lisni mineri, crveni pauk, lisne i štitaste uši. Let leptira savijača i lisnih minera moguće je pratiti pomoću fermonskih trapova, a pri pojavi kritičnog broja leptira potrebno je izvršiti tretiranje nekim od insekticida za tu namjenu kao što su RUNNER 240 SC, CORAGEN 20 SC, AVAUNT 15 SC, LASER i drugi.

Posljednjih godina primjećene su u našim jabučnjacima sve veće štete i od kalifornijske štitaste uši koja, osim utjecaja na kvalitetu plodova, može izazvati sušenje dijelova ili cijelih voćaka. Za njeno suzbijanje, koje nije lako, na našem tržištu je registriran samo jedan preparat – PYXAL, čijom pravovremenom primjenom možemo značajno smanjiti populaciju ušiju na zadovoljavajuću mjeru.

Svi ti problemi mogu obeshrabriti proizvođače i one koji to tek žele postati. Međutim, činjenice govore da još uvijek uvozimo velike količine i onog voća kojeg i sami možemo proizvesti u Hrvatskoj pa tako i jabuka.

 

Davor Hodak, dipl.ing agr.

AGROCHEM-MAKS d.o.o.