KAPTUR F1 – VODEĆI HIBRID KAPIA PAPRIKE NA TRŽIŠTU

Paprike kapia tipa („roge“), izrazito crvene boje, vrlo su popularne na našem tržištu. Osim za preradu, povećava se količina koja se potroši u svježem stanju, pogotovo tijekom turističke sezone. Do prije nekoliko godina najzastupljenije u uzgoju bile su sorte koje se na tržištu nalaze već desetljećima.

Otkada se u njihovom uzgoju javlja sve veći broj bolesti, osobito bakterioza, proizvođači su sve skloniji uzgoju hibrida. Naročito kada se pojavi hibrid poput KAPTUR F1 čije su karakteristike nenadmašne.

Kod paprike Kaptur F1 plod mijenja boju iz tamno zelene u tamno crvenu. Plodovi su težine i preko 200 grama što ih čini vrlo popularnim na tržištu.

KAPTUR F1 vodeća je „rog“ paprika jer ima niz prednosti: snažan habitus; raniju zrelost; ujednačenost; duži period berbe; oblik, veličinu i boju ploda; rodnost te kvalitetu ploda (sadržaj suhe tvari).

Ukoliko Kaptur F1 uzgajate u plasteniku s punom agrotehnikom možete očekivati prinos i do 100 t/ha. Preporuka je Kaptur F1 posaditi desetak dana ranije nego sorte jer mu treba nešto više dana do prve berbe. Nakon prve berbe rodnost je ujednačena na svim etažama, a berba je produžena do 1. studenog. Zadnjih nekoliko godina tamno zeleni plodovi iz zadnjih berbi postižu izuzetne cijene u listopadu i studenom.

Ukoliko Kaptur F1 uzgajate na otvorenom, sa sklopom od 50 000 biljka/ha, možete očekivati prinos od 65 do 75 t/ha.

Ovako velike prinose Kaptur F1 postiže zahvaljujući tome što je za razliku od sorti pouzdaniji i ujednačeniji, listovi bolje preklapaju plodove i tako ih štite od prevelike insolacije. Obzirom da svaka biljka nosi 1,5 – 2 kg plodova potrebno mu je osigurati potporu (vezati ga).

Obzirom na rodnost traži dobru ishranu i dosta vlage u tlu. I osnovna gnojidba i prihrana moraju biti izbalansirane i obilne, a s vodom ne treba oskudijevati.
Listovi su tamno zelene boje, veći i otporniji na bolesti nego sortne paprike.

Veliki, tamno crveni plodovi imaju veći postotak suhe tvari nego sortne paprike, a time u preradi i obradi dobivamo više kvalitetnog krajnjeg proizvoda (pogotovo ajvara).

Kaptur F1 je paprika kojoj će se zbog kvalitete vratiti i uzgajivač i krajnji kupac.

Nataša Mužević, dipl. ing. agr.
AGROCHEM-MAKS d.o.o.