Pripremite se za zimsko prskanje – Neoram WG

Danas su bakreni fungicidi važan dio programa zaštite brojnih poljoprivrednih kultura diljem svijeta. Vrlo je važno njihovo korištenje za suzbijanje plamenjače, pjegavosti i ostalih bolesti vinove loze i drugih kultura.Zbog globalnog zagađenja tla teškim metalima, pa i ostacima bakra iz biljne proizvodnje, prisutan je trend smanjenja dozvoljene količine bakra po jedinici površine u jednoj proizvodnoj sezoni.

Zbog toga se sve manje koriste stare formulacije i bakreni pripravci koji su primjenjivani u visokim dozama te su se ispirali u tlo u velikim količinama.

NEORAM WG je suvremeni bakreni proizvod u obliku granula. Doza mu je značajno smanjena (čak do 40%) u odnosu na starije pripravke na bazi bakrenog oksiklorida, a svojstva su mu značajno poboljšana. Zbog poboljšanih svojstava naročito se koristi u zaštiti kvalitetnih sorata vinove loze, a posebno je važna njegova primjena u maslinarstvu. Koristi se i za suzbijanje paunovog oka na maslini u svim tretiranjima zbog kratke karence i ima dozvolu za primjenu u ekološkoj proizvodnji.

NEORAM WG se koristi u znatno manjoj dozi od starih bakrenih fungicida, a cijena prskanja je i dvostruko manja od cijene prskanja starim fungicidima. Koristi se u manjoj dozi od ostalih bakrenih fungicida, a rezultati primjene su znatno bolji. Primjerice, 1 kg fungicida NEORAM dovoljan je za pripremu 400 litara otopine. Osim znatno kvalitetnije zaštite, korištenjem NEORAMA značajno se štedi novac i smanjuje onečišćenje okoliša.

NEORAM WG je i naša preporuka za provođenje zimskog prskanja kojim suzbijamo sve vrste uzročnika biljnih bolest, a ukoliko se bakru doda i neko od dostupnih mineralnih ulja, uspješno će se suzbiti i prezimljujući oblici štetnih kukaca. Od bolesti, pravovremenim zimskim prskanjem smanjujemo mogućnost zaraza monilijom, pepelnicom, nekim vrstama hrđa, dok vinovu lozu preventivno štitimo od crne pjegavosti.

Treba spomenuti i vrlo široku registraciju pripravka NEORAM WG: osim u trajnim nasadima (vinova loza, voćke, maslina i agrumi), NEORAM WG ima dozvolu za korištenje u povrću te u ratarskim kulturama. Ovdje je osobito važno istaknuti da NEORAM WG ima registraciju u šećernoj repi za suzbijanje pjegavosti lista (cerkospora). Sve ovo čini NEORAM WG najprodavanijim i najkorištenijim bakrenim pripravkom u Republici Hrvatskoj.

Za sada je izuzetno važno upozoriti sve proizvođače da je upravo zimsko ili tzv. plavo prskanje prva i osnovna mjera u zaštitnim programima voćaka i vinove loze koju nikako ne treba propustiti jer sve kasnije mjere u borbi protiv različitih uzročnika bolesti sigurno neće biti toliko učinkovite ukoliko osnovno tretiranje u mirovanju vegetacije nije provedeno.
NEORAM WG dolazi u tri pakiranja: 5 kg, 1 kg i 200 gr. Najmanje pakiranje NEORAMA ima dozvolu za amatersku primjenu što znači da ga je moguće kupiti bez predočenja iskaznice za korištenje sredstava za biljnu zaštitu.

Stoga ne zaboravite da je NEORAM WG u količini od 500 g na 100 L vode primjenjen neposredno prije kretanja vegetacije, osnova dobre zaštite i uspješne poljoprivredne proizvodnje.

 

Robert Vučinić, dipl.ing.agr.
AgroChem MAKS d.o.o.