SUZBIJANJE PAUNOVOG OKA NAKON BERBE MASLINA

 

2016. godina je bila izuzetno dobra godina za maslinare, u Istri i Dalmaciji se bilježe rekordni prinosi.

Do sredine studenog većina maslina je pobrana i prerađena u ulje. S obzirom da su stabla maslina dala vrhunski urod, za očekivati je da su i oslabljena od donošenja ploda te im i nakon berbe treba osigurati njegu i zaštitu, osobito od bolesti. U zadnjih nekoliko sezona bilježe se vlažne i iznadprosječno tople zime, a to je idealno za razvoj bolesti, osobito paunovog oka.

Paunovo oko (Spilocaea oleaginea) je najznačajnija bolest maslina i javlja se na svim područjima u svijetu gdje se uzgajaju masline. Simptomi paunovog oka na listu javljaju se u obliku pjega čija boja varira od tamno zelene do tamno smeđe, odnosno crne. Ukoliko se bolest ne suzbija, infekcija dovodi do sušenja izboja i opadanja lista, naročito u donjem dijelu krošnje.

Ove štete na kraju dovode do smanjenja uroda i slabljenja stabla. Uzročnik bolesti preživljava vruće ljeto na zaraženom lišću. Dolaskom jesenskih kiša stvaraju se spore koje se prenose kapljicama vode i infekcija se širi. Simptomi su jače vidljivi na donjim granama, obzirom da se spore ispiru kišom prema dnu krošnje.

Zaraza se širi u vlažnim i kišovitim danima jeseni i zime, naročito u dolinama i poljima u kojima se zadržava magla i gdje je manja prozračnost i osunčanost. Posljedice infekcije vidljive su u proljeće kada dolazi do značajnog opadanja listova.

Kako bi se maslinari pravodobno pripremili za novu sezonu potrebno je provesti tretiranje maslina nakon berbe u studenom obzirom da su u tom razdoblju uvjeti za razvoj paunovog oka vrlo povoljni. Tretiranje treba provesti pripravkom NEORAM WG u dozi od 200 do 300 g na 100 litara vode. Tretiranje nakon berbe je važno kako bi se uz paunovo oko, masline zaštitile i od širenja bakterijskog oboljenja – raka masline.

NEORAM WG je najbolji bakreni pripravak na tržištu jer su mu svojstva poboljšana u odnosu na ostale bakrene pripravke, a doza značajno smanjena. Naime, kako bi se osigurala vrhunska kvaliteta i smanjena doza bakrenih pripravaka, pokrenut je nov način proizvodnje nazvan FLUID BED. Ova zaštićena tehnologija donosi vidljive prednosti u korištenju bakrenih pripravaka.

NEORAM WG suvremeni je bakreni proizvod u obliku granula iz kojih se aktivna tvar (bakar) postupno oslobađa te osigurava dugotrajnije djelovanje od drugih bakrenih fungicida. Doza mu je značajno smanjena (čak do 40%) u odnosu na starije pripravke na osnovi bakrenog oksiklorida, a svojstva su mu značajno poboljšana.

Zbog boljeg prianjanja NEORAM WG se teže ispire oborinama čak i u vrlo kišnim periodima, pa nije potrebno zaštitu ponavljati prije svake kiše. Ovo se svojstvo naročito dobro koristi u zaštiti vinograda.

NEORAM WG ima dozvolu za primjenu i u ekološkoj proizvodnji, a zbog poboljšanih svojstava naročito je važna njegova primjena u maslinarstvu gdje se koristi za suzbijanje paunovog oka na maslini u svim tretiranjima zbog kratke karence (15 dana).

Obzirom da ne izaziva fitotoksičnost, koristi se i u zaštiti povrtnih kultura, posebno krumpira i rajčice, a od 2015. godine pripravku NEORAM WG dozvola se proširuje i na brojne druge kulture: na agrume, lijesku, badem, orah, jagodu, češnjak, luk, mladi luk, luk kozjak, poriluk, papriku, patlidžan, dinje, krastavce, male krastavce-kornišone, tikve, tikvice, kupus, artičoku, komorač, celer, lisnato povrće, grah, grašak, uljanu repicu, suncokret, soju, duhan, ukrasno bilje i šećernu repu.

NEORAM WG na tržištu se nalazi u tri pakiranja: 5kg, 1kg te 200gr. NEORAM WG u pakiranju od 200gr namijenjen je za „male“ proizvođače koji na svojim okućnicama ili vrtovima imaju manji broj stabala maslina i može se kupiti bez predočenja iskaznice za kupovinu sredstava za zaštitu bilja.

Robert Vučinić, dipl. ing. agr.

AgroChem MAKS d.o.o.